term ID:
parent cat ID:28
post ID:2387
category_28category_
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Hogyan szaunáznak az oroszok? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hogyan szaunáznak az oroszok?

Publikálva:

A rettenetes orosz telekről szinte mindenki hallott már, a fagy szimbolikus megszemélyesítője, Tél tábornok a történelem során rengeteg hadsereget kényszerített visszavonulóra. Többek között a nagy francia császár, Napóleon katonái is sorra hullottak a kegyetlen időben. Mivel a hideg hirtelen támadt, a felkészületlen idegenek gyorsan váltak áldozatokká.

További érdekes írások


Az ott élő emberek azonban megtanultak együtt élni a kemény időjárással, így nem meglepő, hogy a szaunázásnak Oroszországban is évszázados hagyományai vannak. A fennmaradt feljegyzések igazolják, hogy az északi területek lakói már a 9-10 század tájékán szívesen kerestek menedéket a fűtött, füstös faházakban. Bejegyzésünkben bemutatjuk a hagyományos orosz banja (bánya) szauna eredetét, és a hozzá kapcsolódó szokásokat.

Miért pont bánya?

A banja elnevezés a latin balneum szóból származik, ami fürdésre vagy fürdőhelyre utal. A korai bányák még egyszerűbb gerendaházak voltak, amelyeket többnyire valamilyen vízparton húztak fel. Jellegzetességüket a bent tartott fekete füst adta. A készítők még a legparányibb réseket sem hagyták szabadon, mohával tömték ki őket, hogy a füst és a meleg a házban maradjon. Ebből adódóan a belső falak hamar kormossá váltak.

Az első kabinok többféle funkciót láttak el, a tisztálkodáson túl itt mostak az asszonyok, de olykor terményeket is tároltak bennük. A szombati nap azonban csak a gőzfürdőé volt, a közösségek lakói együtt élvezték a füst és pára jótékony hatásait. Állítólag az alkohol szélesebb körű elterjedése előtt különféle gyógynövényekből készített főzeteket és teákat kortyolgattak a szertartások alatt. A legelterjedtebb tüzelőanyag valószínűleg a korai időkben is a nyírfa volt, ami jól ismert a tisztító tulajdonságairól. Ráadásul elég nagy mennyiségben állt az emberek rendelkezésére.

Hogyan kell elképzelni egy bánya rituálét?

Azok, akik kedvelik az orosz szaunát, a kabinba történő belépés előtt pár percnyi meleg zuhanyt javasolnak. Ezzel fel lehet készíteni a testet a hőmérséklet változásokra. Érdekesség, hogy a finn szaunával ellentétben a bányában a hő és a pára aránya sokkal közelebb esik egymáshoz. Ennek elérése viszont nem a legkönnyebb feladat.

A szaunázást érdemes az alacsonyabban fekvő padkán kezdeni, hogy a test fokozatosan hevüljön fel. Ez egy hűvösebb területe a kabinnak. A bánya fontos kelléke a szauna sapka, ami védi a fejet a nagy melegtől. 20 perc után a szaunázás a magasabb padokon folytatódhat. Arra azonban figyelni kell, hogy a láb se lógjon le mélyebbre, hiszen az eltérő magasságokban más-más a hőfok.

Ezen a szinten már megnyílnak a bőr pólusai és a felesleges méreganyagok távoznak a szervezetből. A rituálé végén jöhet egy hidegebb zuhany, ami az oroszoknál egy alapos megmártózást jelentett a friss hóban. A megfázás elkerülése érdekében a vékonyabb testalkatúaknak elég néhány másodpercnyi hideg is. Amellett, hogy az orosz szauna segít a méregtelenítésben és a fáradtság leküzdésében, közösségi térként a lelki megújulást is szolgálja.

Visszaugrás a navigációhoz

Kérdezze kollégáinkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

 

Bemutatóterem nyitvatartása

Tisztelt Érdeklődő!

Ha hosszabb tárgyalási időt igénylő medenceépítéssel vagy jakuzzival kapcsolatban látogatna meg minket, az Ön kényelme miatt kérjük, hogy egyeztessen velünk időpontot előtte.

Így elkerülheti az esetleges várakozást.

Köszönjük!

Hétf. – Pént.: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szomb.: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése

Tegye fel kérdéseit vagy kérjen egy visszahívást!

    • Kérnék egy visszahívást