term ID:
parent cat ID:28
post ID:2387
category_28category_
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Miért olyan fontos a szauna Finnországban? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Miért olyan fontos a szauna Finnországban?

Publikálva:

Ha Finnországban járva, szeretné megtapasztalni az igazi finn életérzést, a szauna kiváló lehetőségeket biztosít Önnek. A kabinok a feltöltődés mellett a társadalmi élet színtereiként is szolgának, alkalmat teremtve a jóízű beszélgetésekre.

Bár a hétköznapi életben a finnek kissé zárkózottnak tűnhetnek, a szaunázás közben szívesen mesélnek a személyes érzéseikről, amiben az idegenek jelenléte sem feszélyezi őket. Olykor a díszes tanácstermek helyett az ország vezetői is a kabinok falai között vitatták meg finn történelem sorfordító lépéseit.

További érdekes írások


Ez az idők folyamán sem változott, a finnek a mai napig szeretik a szaunában megtárgyalni az élet nagy kérdéseit. Az üres fecsegést viszont nem kedvelik, így, ha nincs mondanivalójuk, egyszerűen csak hallgatnak. Mivel a gőzkabinok a finnek számára a kultúra szerves részét képezik, még rövidebb időre sem szívesen válnak meg tőle. Bárhol is élnek a világban, mindenhol igyekeznek megtalálni a lehetőségeket. A helyi finn közösségek általában saját szaunaházakat építenek.

A szauánázás a fizikai és szellemi megtisztulásuk elengedhetetlen kelléke, amihez a tudást a generációk sora hagyományozta egymásra. Hogy a szokások tovább öröklődjenek, a kabinokba már az egészen kicsi gyermekeket is beengedik, akik a felnőttektől közvetlen módon sajátíthatják el a legfontosabb szabályokat.

Jelenleg Finnország ötmilliós lakosságára több, mint hárommillió szauna jut, így a háztartások jelentős hányada rendelkezik saját kabinnal. Az országban kedveltek a nudista szaunák is, hiszen a finneknél ez a megszokott tradíció. A törölközővel megjelenő külföldieket korábban udvariatlannak tartották, de ma már inkább csak mosolyt csalnak az arcukra.

Nemzetközi szauna használati szokások

A szauna az elmúlt kétszáz évben, elhagyva Skandináviát, világszinten is ismertté vált. A szauna az egyetlen olyan finn szó, amit a legtöbb nyelv átvett. Annak ellenére, hogy a kabin használatában országonként lehetnek eltérések, általában a következő dolgok jellemzők:

A különféle szauna típusok közül az elektromos, a fafűtéses és a füstös szaunák a leggyakoribbak. A füstös kabinok főleg Finnországban terjedtek el és a használatuk speciális módszereket igényel. A fatüzelésű kályhába először begyújtanak, majd az ajtót bezárva hagyják, hogy a füst teljesen átjárja a helyiséget. Amikor a füstöt kiengedik, már 100 fok körül van a benti hőmérséklet. Az ajtó kinyitásával kissé lehűl a kabin, így válik használhatóvá. Mivel bent minden eléggé kormos, nem árt törölközővel készülni.

Világszerte a legtöbb nyilvános szaunában a férfiaknak és a nőknek külön öltöző helyiség áll rendelkezésre, a belépő díját pedig a recepción fizethetik ki. Törölközőket lehet bérelni, így azokat nem kell otthonról hozni. A nyilvános szaunák közül csak kevés koedukált, bár a családok a legtöbb helyen együtt élvezhetik a meleget. A nyílt sebekkel rendelkezőket sehol sem engedik be a szaunába, és alapvető higiéniás szabályokat mindenkitől elvárnak.

Visszaugrás a navigációhoz

Kérdezze kollégáinkat

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

 

Bemutatóterem nyitvatartása

Tisztelt Érdeklődő!

Ha hosszabb tárgyalási időt igénylő medenceépítéssel vagy jakuzzival kapcsolatban látogatna meg minket, az Ön kényelme miatt kérjük, hogy egyeztessen velünk időpontot előtte.

Így elkerülheti az esetleges várakozást.

Köszönjük!

Hétf. – Pént.: 09 – 17 óráig (Időpont egyeztetés)

Szomb.: 09 – 12 óráig (Időpont egyeztetés)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése

Tegye fel kérdéseit vagy kérjen egy visszahívást!

    • Kérnék egy visszahívást